Met een economie die lekker voortdendert, kun je best wat risico nemen in 2018. De tips van financieel adviseur Paul van der Kwast.

Misschien wordt het tijd voor iets heel anders. Of in elk geval voor een flinke loonsverhoging. Neem het heft in eigen handen:

 • Vraag om opslag
  Veel werkenden hebben de afgelopen jaren nauwelijks loonsverhoging gekregen. Werkgevers bleven maar slaan op de trom van de crisis. Inmiddels is dat argument natuurlijk volkomen bespottelijk. Alleen al door de inflatie zou je salaris de afgelopen jaren met minstens 1,5 procent per jaar moeten zijn gestegen. Daar komt dan nog de ‘echte’ loonsverhoging bovenop. Tijd voor een flinke inhaalslag.
 • Nieuwe baan
  Wil je eind van het jaar nog dezelfde baan hebben als nu? Word je daar het gelukkigst van? En vindt ook je werkgever dat prima? Blijf dan zitten. Maar als je twijfelt, is dit het moment om over te stappen naar een andere baan. Bij je eigen werkgever of daarbuiten. Dit is het moment, want de economie draait lekker en de schaarste aan goede medewerkers groeit met de dag. In 2019 is het misschien alweer te laat, want een hoogconjunctuur duurt nooit eindeloos.
 • Carrièreswitch
  Je kunt ook nog een stapje verder denken en je carrière een andere wending geven door iets heel anders te gaan doen. Dat kan in het verlengde liggen van je huidige werk, of iets heel anders zijn. Zelf stapte ik in 2012 over van de journalistiek naar de financieel-advieswereld. Het was een van de beste besluiten in mijn leven. Als journalist leerde ik goed te luisteren en te communiceren. Die eigenschappen komen uitstekend van pas in de financiële sector, want voor veel financieel adviseurs is de klant geen koning, maar een wandelende geldautomaat. Misschien heb ook jij in je huidige werk vaardigheden geleerd die in de sector waarin je werkt heel normaal zijn, maar die in een andere sector minder goed zijn ontwikkeld. Daarmee kun je scoren.
 • Word ondernemer
  Je hoeft geen fulltime ondernemer te worden, maar schrijf je in elk geval in bij de Kamer van Koophandel. Kost een paar tientjes en het is altijd handig, ook als je in loondienst bent. Niet alleen omdat je dan een btw-nummer krijgt zodat je facturen kunt maken, maar ook omdat het misschien een goede aanleiding is om na te denken over wat je allemaal zou kunnen doen met je werkervaring en ambities. Door af en toe naast je werk in loondienst wat bij te klussen als zzp’er, verruim je je blik en je bankrekening.
  Je zult niet de eerste deeltijdondernemer zijn: in 2017 waren er volgens het CBS bijna 1,5 miljoen zelfstandigen van wie er 800.000 ook in loondienst waren. Voordeel van de combinatie is dat je als werknemer verzekerd blijft voor arbeidsongeschiktheid en dat je pensioen opbouwt – in beide gevallen natuurlijk nog maar parttime.
  Tip: kosten die je voor je bedrijf maakt, zijn doorgaans aftrekbaar. Dat geldt ook voor de aanloopkosten, de kosten die je maakt voordat er een bedrijf is. Uiteraard moet het wel gaan om kosten die zijn gemaakt met het oog op een toekomstig bedrijf en moet je de bonnetjes nog hebben. Je mag maximaal maar liefst vijf jaar terug gaan.

 

Paul van der Kwast heeft een adviesbureau voor personal finance. In 2011 haalde hij zijn internationale FFP certificaat (Federatie Financieel Planners). Hij weet veel af van hypotheken, pensioenen, beleggen, familierecht, erfbelasting, estate planning en sociale zekerheid.

Is ons concept ook voor jou geschikt?

Sommige artikelen zetten ons aan het denken. Werk ik niet teveel? Heb ik voldoende tijd voor mijn gezin? Verdien ik genoeg? Kan ik mij zelf ontwikkelen? Je blijft misschien krampachtig aan je baan vasthouden, ook als je het niet naar je zin hebt.

De economie en de maatschappij zijn rigoureus aan het veranderen. Grote kans dat jouw werk door robots overgenomen zal worden. Zie dat niet als een bedreiging, maar als een kans! Er gaan heel veel nieuwe vormen van werk ontstaan. Netwerkmarketing is zo’n nieuwe kans. Onderzoek of het ook bij jou past. Je kunt je toekomst er mee veranderen!

 • Wil je zelf bepalen waar, wanneer en met wie je werkt?
 • Wil je meer verdienen dan je nu verdient?
 • Wil je dat je inkomen doorloopt als je stopt met werken?

Werken aan je gezondheid

Vind je een gezonde levensstijl belangrijk en zou je daar je inkomen mee willen verdienen? Vind je het ook fijn als je zelf kunt bepalen wanneer en hoeveel je werkt? Ben je ondernemend en sta je open voor een moderne manier van werken? En, last but not least, vind je het prettig om met mensen om te gaan? In dat ...
Lees verder

Werken aan je toekomst

Hoeveel uur zou jij per week willen werken? En hoeveel uur zou je nog willen werken als je bijvoorbeeld 50 jaar of ouder bent? Veel mensen werken meer dan ze eigenlijk zouden willen. Meestal vanwege het inkomen. Of opbouw van het pensioen. En dat is logisch, want je wilt zekerheid. En die zekerheid wil je het liefst tot het graf ...
Lees verder

About me

Mijn naam is Jeff Corbet. In 2016 ben ik gestart met X-ense. Tot januari 2015 heb ik in loondienst gewerkt bij een grote bankverzekeraar. Ik ben dus van huis uit geen zelfstandig ondernemer. Ondanks dat voel ik mij als een vis in het water! Hoe komt dat? Ik heb bewondering voor ondernemers die grote investeringen doen en daarmee, in mijn ...
Lees verder

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: