Moederschap en carrière gaan prima samen

Belle Derks (37) is een van de jongste vrouwelijke hoogleraren van Nederland. Ze wil meer vrouwen in de top, te beginnen aan de universiteit. Moederschap en carrière gaan prima samen. In deeltijd is het hoogste niet haalbaar? ‘Dat vind ik kortzichtig.’

In de jaren van de economische crisis is de emancipatie in de versukkeling geraakt. Aan het thuisfront, maar vooral op de werkvloer. Vrouwen verdienen nog altijd minder en klimmen minder snel op naar hogere functies. Het is tijd om aan de onderhandelingstafel van informateur Edith Schippers slagen te maken, zegt de jonge hoogleraar Belle Derks.

Derks maakte zich de afgelopen maanden met demissionair minister Jet Bussemaker (OCW) sterk voor meer vrouwen in de top van universiteiten. Er moeten het komend jaar zeker honderd vrouwelijke hoogleraren bij. Dit is geen streefcijfer, maar een quotum, waarvoor in de begroting van OCW 5 miljoen is uitgetrokken.

Maar daarmee zijn we er nog niet. ‘Ouderschap moet minder met vrouwen worden geassocieerd’, stelt Derks. ‘Het vaderschapsverlof moet eindelijk goed worden geregeld.’ Daar moet geld voor komen, ‘want dit is bijna nergens zo slecht georganiseerd als bij ons’.

Derks, fulltime hoogleraar sociale en organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht en gespecialiseerd in gendergelijkheid, is zelf moeder van twee kinderen.

Lees hier het oorspronkelijke artikel in Topics!

In onze organisatie is de meest succesvolle persoon al jaren achtereen een vrouw! Bovenstaande discussie over gelijkheid is in onze organisatie absoluut geen issue. Er wordt ook geen onderscheid gemaakt op gebied van ras, leeftijd of opleiding. Iedereen heeft dezelfde kansen. “Onze” manier van werken bewijst dat!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: