“Vitamine A-andacht, dat werkt altijd!”, zelfverzekerd kijkt de sollicitant mij aan. In het sollicitatiegesprek voor de functie van manager heeft zij een casus voorgelegd gekregen met de vraag, hoe krijg je lastige medewerkers op het juiste spoor. In gedachten zie ik voor me hoe ze een potje opendraait, een vitaminepilletje in de mond van de medewerker werpt en klaar is Kees. Ik word niet echt warm van zo’n antwoord. Het klinkt instrumenteel, arrogant en afstandelijk.

Hoe groot is de afstand tussen medewerkers en management? Weet de manager eigenlijk wel wat zijn medewerker doet? Wat houdt de medewerker bezig? Waar ligt ie wakker van? Waar droomt ie van? Niet van een pilletje vitamine A-andacht, denk ik.

Medewerkers ervaren al jaren dat hun werk onder druk staat. Ze moeten steeds efficiënter werken (lees: meer presteren in minder uren), banen gaan verloren, salarissen stijgen amper of niet, arbeidsvoorwaarden verslechteren, de organisatie waar ze werken wordt groter en anoniemer.

Die afstand tussen medewerkers en managers is de afgelopen jaren bij veel organisaties steeds groter geworden. Mede door het wegsnijden van middenmanagementlagen. Veel managers hebben geen idee wat er op de werkvloer speelt. Zij zien medewerkers als middel om iets te bereiken: productie, inkomsten, uitgaven. Fantastische leiderschapstrainingen, gedegen kennis van management- en business modellen, regelmatige reflectie op eigen handelen: voor wie doe je dit eigenlijk?

Lees hier het oorspronkelijke artikel

Hierarchie in bedrijven leidt vaak tot problemen. De kloof tussen leiding en werkvloer kan soms bijzonder groot zijn. Onbegrip, tegengestelde belangen, angst, werkdruk, enz. kunnen een efficiente samenwerking behoorlijk in de weg zitten, zeker in grote bedrijven. Voor een goede samenwerking is een win-win-situatie vereist. Je moet er beiden beter van worden. Gelijkwaardigheid is daarbij ook van belang. In het business concept van X-ense is aan alle voorwaarden voldaan om tot een succesvolle samenwerking te komen. Kom eens langs om het verhaal te horen. Je bent van harte welkom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: