Een groeiende groep Nederlanders met een baan verdient te weinig om rond te kunnen komen. Sinds het begin van deze eeuw is het aantal zogeheten werkende armen met 60 procent toegenomen.
Belangrijkste oorzaak is dat lonen relatief weinig zijn gestegen. Daarnaast verslechterde de positie van zelfstandigen, die hun winsten zagen dalen, terwijl er tegelijkertijd juist veel zzp’ers bijkwamen.
Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in een omvangrijke studie die vandaag verschijnt. Kwamen in 2001 nog 210.000 Nederlanders niet rond van hun salaris, in 2014 lag dat aantal op 320.000. Daarvan werkten er 175.000 in loondienst en 145.000 als zelfstandige.
Verhoogd risico
Vooral zzp’ers, werkende alleenstaanden en werknemers met een migratie-achtergrond (met name van Turkse en Marokkaanse afkomst) lopen volgens het SCP een verhoogd risico om arm te zijn. Wie voor een baas werkt en toch te weinig inkomen verdient, maakt meestal te weinig uren. Zelfstandigen zijn vooral arm doordat ze per uur te weinig verdienen.
In vergelijking met andere Europese landen is het aandeel werkende armen in Nederland met 5,3 procent relatief laag, al doen Denemarken (3,5 procent) en België (4,3 procent) het beter. In Duitsland (9,4 procent) en het Verenigd Koninkrijk (12,4 procent) ligt het percentage juist fors hoger. Volgens het SCP kent Nederland ‘veel kwetsbaren’, maar hun armoederisico’s zijn soms lager dan in Denemarken.
Bibliotheek
Het SCP beschouwt iemand als werkende arme als die te weinig inkomen verdient om wonen, voeding, kleding en verzekeringen van te betalen, plus nog een klein bedrag voor ontspanning en sociale activiteiten, zoals het abonnement bij een sportclub of bibliotheek. In 2014 kwam de armoedegrens volgens deze berekening voor een alleenstaande uit op 1063 euro per maand. Voor een alleenstaande ouder met twee kinderen lag het bedrag op 1610 euro en voor een paar met twee kinderen op 2000 euro.
Het aantal werkende armen neemt al sinds 1990 gestaag toe. Toch is deze groep amper in beeld bij lokale overheden, blijkt uit aanvullend onderzoek dat het SCP verrichtte in twintig gemeenten. Die richten zich vooral op mensen met een uitkering en vinden het moeilijk werkende armen te bereiken, zeker als zij geen kinderen op school hebben zitten of nooit een bezoek aan de huisarts brengen. Met name zelfstandigen zijn daarnaast vaak minder geneigd om hulp te vragen, is de ervaring.
De AOW-leeftijd gaat in stappen omhoog naar 66 jaar in 2018 en 67 jaar in 2021. Vanaf 2022 is de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. In 2022 wordt de AOW-leeftijd 67 jaar en 3 maanden. U ontvangt uw eerste AOW-pensioen vanaf de dag waarop u uw AOW-leeftijd bereikt. Uw AOW-leeftijd hangt af van uw geboortedatum. Bent u geboren na 30 september 1955? Dan is uw exacte AOW-leeftijd nog niet bekend. Maar deze is minimaal 67 jaar en 3 maanden. Check jaarlijks in januari uw AOW-leeftijd. U weet 5 jaar van te voren wanneer u AOW krijgt. De AOW-leeftijd die wij tonen is een geschatte leeftijd. Voorbeeld Uw geboortedatum: 01-10-1977 U krijgt naar verwachting uw AOW pensioen vanaf 1-1-2048 Uw geschatte…
Duimendraaien Raak niet gefrustreerd als je morgen maar weinig werk verzet. Uit onderzoek blijkt dat januari de minst productieve maand van het jaar is, en vrijdag de minst productieve dag van de week. Dat wordt morgen een dagje duimendraaien dus. Hoewel er veel onderzoek gedaan is naar de productiviteit van werknemers, doen bedrijven opvallend weinig met de resultaten. Waarom sturen bazen hun werknemers morgen niet lekker na de lunch naar huis? Op voorwaarde dat ze die uurtjes op een productiever moment weer inhalen natuurlijk. Een maandagochtend in oktober is zo'n moment, zo blijkt uit onderzoek van Redbooth. Onderzoekers van het Amerikaanse softwarebedrijf volgden twee jaar lang honderdduizenden werknemers om hun productiviteit te meten. Ze ontdekten dat werknemers steeds trager worden…
Onderzoek: Nederland telt te veel onlineverkoopsites Als je met je kleine Nederlandse webwinkel klanten wil bereiken, moet je steeds beter je best doen. En adverteren. ,,Je hebt snel tienduizenden euro's nodig om zichtbaar te worden.'' De 80.000 webwinkels in Nederland moeten het doen met 17 miljoen inwoners, ofwel een gemiddelde van zo'n 214 mensen per webshop, becijferde het Groningse bedrijf Dataprovider. Dat is een dichtheid die nergens anders ter wereld wordt bereikt. In feite bevindt de digitale winkel zich momenteel op dezelfde route als eerder de stenen winkel: er zijn er te veel en dus leggen veel onlineshops het loodje. Dataprovider (vijftig werknemers, kantoren in Groningen, Amsterdam en San Francisco) speurt maandelijks het internet af op zoek naar gegevens die…
Drie weken in de zon gezeten, geen mobieltje aangeraakt en totaal losgekomen van internet of pc? Klaar om weer aan de slag te gaan? Mooi. Dan gaan we aan het werk met je online zichtbaarheid. Je weet wel: wat er gebeurt als je op Google je naam intikt. Wat komt er dan naar boven? Zijn het wat oude foto's en een half ingevuld LinkedIn-profiel, of staat er duidelijk en helder wat je doet en wie je bent? Je laat namelijk zo'n grote kans liggen als je besluit dat het 'niet nodig' is om online zichtbaar te zijn. Of dat je het eng vindt om je foto op internet te plaatsen. We leven inmiddels in 2018 en het is onzin om…
Het consumentengedrag verandert snel en mede door social media vooral fundamenteel. Het is geen geheim meer dat het traditionele push model waarin je als consument producten koopt vanuit advertising volledig op de schop gaat. De macht ligt nu nadrukkelijk bij de consument die alleen nog ontvankelijk is voor echt betrouwbare informatie. En juist vanwege deze betrouwbaarheid speelt het sociale netwerk een belangrijke rol. Zou het niet zo zijn dat juist de sociale component de basis vormt voor nieuwe retail concepten? En wat betekenen deze ontwikkeling en waar ligt dan de toekomst voor “effectieve” productmarketing? Ik denk dat de toekomst ligt in een nieuwe vorm van retailing die niet meer opereert vanuit het traditionele schap maar juist via persoonlijke aanbevelingen. Marketeers…
Rondkomen steeds moeilijker Een goed inkomen, waar je in ieder geval van kan rondkomen, is niet voor iedere zzp'er weggelegd. Eén op de tien zzp'ers loopt het risico op armoede. "Lage vergoedingen, bezuinigingen en die zzp-wet maken het lastig." Dat zegt Dorine Schoon voor wie het steeds moeilijker wordt om rond te komen als muzikant. "Dit komt vooral door zeer lage gages. Het was al lastig vanwege de bezuinigingen in de cultuursector, maar nu wordt het steeds moeilijker." Factureren bij de grote orkesten mag plotseling niet meer door alle onzekerheden rondom de wet DBA, vertelt ze. "Dus moet ik telkens opnieuw in loondienst voor een enkele opdracht." De opbrengsten houden niet over, zegt ze. Minder profijt van economisch herstel Schoon behoort…
De levensverwachting zal volgens een studie in het medische vakblad The Lancet fors toenemen tegen 2030. Zuid-Koreaanse vrouwen zullen dan als eerste ter wereld een levensverwachting van meer dan 90 jaar hebben, zo blijkt. Lees hier het oorspronkelijke artikel Gaat de AOW in Nederland dan naar 75 jaar? Of wordt de AOW afgeschaft? Het Drees-tijdperk is definitief voorbij! Voorkom financiële afhankelijkheid van de staat en ga het zelf regelen. Bouw tijdens je werkzame leven royalty's op. Dat kan op verschillende manieren. Een van die manieren wordt hier beschreven.
We hebben allemaal wel eens een dagje dat het niet helemaal lekker gaat. Zeg maar gerust: helemaal niét lekker. Je hebt te weinig geslapen en als je wekker gaat is je eerste gedachte ‘Getver, werken, geen zin’. Je sluit aan in de file naar je werk en als je met een diepe zucht het kantoor binnenloopt heeft iedereen ook nog direct iets te zeuren. Echt zo’n typische baaldag. En ja, natuurlijk dan ga je op zo’n moment twijfelen of je wel echt gelukkig wordt van dit werk. Niets om je zorgen over te maken; zelfs mensen met een absolute droombaan hebben wel eens zo’n moment. Elke dag ellende is niet ok Maar als dit je iedere dag beleeft en er…
Vrouwelijke zzp'ers die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, kunnen alsnog een zwangerschapsuitkering krijgen van 5.600 euro per persoon. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft een regeling getroffen voor deze groep vrouwen, meldt het UWV. Het gaat om circa 20 duizend vrouwen. Voor de regeling hebben de zelfstandigen tien jaar gestreden in de rechtszaal. In juli besloot de Centrale Raad van Beroep, de hoogste bestuursrechter in sociale zaken, dat Nederland inderdaad het VN-vrouwenverdrag schond door in de periode van drie jaar geen verlofregeling voor zwangere zzp'ers in te stellen. Die uitspraak dwong de minister een regeling te bedenken. Het wettelijke niemandsland waarin de zwangere zzp'ers terechtkwamen ontstond in 2004. Toen werd de Wet Arbeidsongeschiktheidsverzekering Zelfstandigen (WAZ) afgeschaft. In…
Wie zich verdiept in de toekomst van werk, kan niet om de onheilsprofeten heen. Pessimistische theorieën over baanloze groei en massale banenvernietiging, vooral in de middenklasse, voeren de boventoon. Het idee dat de opkomst van kunstmatige intelligentie, big data en robotisering de inkomensverdeling en de arbeidsmarkt op hun kop zullen zetten, heeft zich in de hoofden genesteld. Wat moet straks het werknemersleger dat zijn administratieve en routinematige baan weggeautomatiseerd ziet worden? Kan deze populatie wel het hoofd boven water houden in de zogeheten ‘gig economy’? Ook in het hoger onderwijs groeit het ongemak: welke garanties biedt eigenlijk nog een academische studie rechten, accountancy of economie in die digitale wereld? Welke nieuwe superspecialismen komen op? En met welke opleidingsrichting en vaardigheden…