Tribe Manager

Wie zich verdiept in de toekomst van werk, kan niet om de onheilsprofeten heen. Pessimistische theorieën over baanloze groei en massale banenvernietiging, vooral in de middenklasse, voeren de boventoon. Het idee dat de opkomst van kunstmatige intelligentie, big data en robotisering de inkomensverdeling en de arbeidsmarkt op hun kop zullen zetten, heeft zich in de hoofden genesteld.

Wat moet straks het werknemersleger dat zijn administratieve en routinematige baan weggeautomatiseerd ziet worden? Kan deze populatie wel het hoofd boven water houden in de zogeheten ‘gig economy’?

Ook in het hoger onderwijs groeit het ongemak: welke garanties biedt eigenlijk nog een academische studie rechten, accountancy of economie in die digitale wereld? Welke nieuwe superspecialismen komen op? En met welke opleidingsrichting en vaardigheden is de mens nog wél verzekerd van een goed inkomen, een productief bestaan en geluk, in een wereld die steeds meer wordt gedomineerd door digitale bedrijven en algoritmen?

Lees hier het volledige artikel van Johan Leupen in het FD.

Toch ziet Silicon Valley-ondernemer en schrijver Martin Ford een groot gevaar in de opkomst van een ‘supersterreneconomie’. En dan vooral in het risico dat hoogopgeleide programmeurs, entrepreneurs en datawetenschappers een onevenredig deel van de koek naar zich toe trekken. De welvaart hoopt zich op bij een kleine bovenlaag, die de rest mijlenver achter zich laat. Zelfs de meer optimistische denkers waarschuwen voor groeiende ongelijkheid tussen grootverdieners en techverliezers met uitzichtloos en laagbetaald werk.

Dat verschil is natuurlijk van alle tijden. En ook tussen kapitaal en arbeid. Als je geen “tech”-goeroe bent en geen kapitaal bezit, hoe kun je er dan voor zorgen dat je voldoende inkomen genereert? En niet afhankelijk bent van overheid, opdrachtgevers, werkgevers of instituten. Er zullen meerdere mogelijkheden zijn, maar het model van X-ense werkt in ieder geval. Ondernemen en werken in alle vrijheid, en daarbij ruim voldoende inkomen opbouwen voor nu en voor later. Dat is voor iedereen bereikbaar. Je hoeft dus geen “Tech-goeroe” te worden. Kijk eens rond op deze website of lees wat de CEO van Beyuna er over te zegen heeft.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: