Onzekerheid, lage lonen, weinig erkenning, geen investering in ontwikkeling

We verdienen met z’n allen te weinig. Dat geldt vooral voor zzp’ers en flexwerkers. Meer zekerheid is nodig.

De economie draait als een tierelier en toch profiteren weinigen daarvan. Economen bij De Nederlandsche Bank (DNB), het Centraal Planbureau (CPB) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) trekken aan de bel. De inkomens van zzp’ers en mensen in deeltijd- en flexbanen liggen gemiddeld lager dan de lonen van vaste werknemers. Dat is niet goed voor de economie. Vooral de onderkant van de arbeidsmarkt – waar werknemers vaak tijdelijke contracten krijgen of noodgedwongen zzp’er zijn – profiteert niet van de groei, waardoor de kloof tussen groepen groter wordt.

Peter Hein van Mulligen, econoom van het CBS, wijst erop dat het inkomen per hoofd van de bevolking sinds 2001 is gedaald. ,,Dat merken Nederlanders. Hun inkomen is lager, terwijl de de economie is gegroeid.”

Als lonen niet genoeg stijgen, geven mensen minder uit. Ook is er dan te weinig inflatie. Daardoor kan de rente niet stijgen en verdienen pensioenfondsen en verzekeraars minder. Dat de lonen en bestedingen achterblijven, komt vooral door de flexibilisering. Een derde van de Nederlandse beroepsbevolking is flexwerker of zzp’er.

Niet alleen de economie lijdt eronder. ,,Flexen is slecht voor innovatie, mensen lopen onverzekerd rond en grote beslissingen worden uitgesteld”, zegt arbeidspsycholoog Fabian Dekker. Langdurig in onzekerheid werken heeft ook gevolgen voor de psyche. “De werkdruk gaat omhoog door de onzekerheid, plus de zorg die er is over ontslag. En je kunt minder plannen, wat ook weer onzeker maakt. Je moet je leven als het ware op pauze zetten.”

Lees hier het volledige artikel

Wat een somber beeld doemt op uit dit artikel! Flexwerken, werken als ZZP’r heeft zoveel voordelen toch? Jazeker! Die zijn er ongetwijfeld. Je eigen tijd indelen, zelf bepalen hoe je de zaken aanpakt, geen baas die je vertelt wat je moet doen! Maar de nadelen liegen er ook niet om. In het artikel worden ze een voor een opgesomd.

Gelukkig heb ik de voordelen van een zelfstandige, maar niet de nadelen. Ik hoef niet achter mijn opdrachten aan te gaan. Als ik een tijdje niet werk, dan loopt mijn inkomen gewoon door. Ik bouw een oudedagsreserve op, en zelfs een inkomen voor mijn nabestaanden. Ik heb geen grote voorraden, geen pand, geen debiteurenbeheer. Ik kan samenwerken met wie ik wil. En er is heel veel gelegenheid om mij zelf te ontwikkelen d.m.v. workshops, seminars, intervisie, enz.

Het is overigens voor iedereen bereikbaar. Het concept van X-ense ligt ook voor jou klaar. Je stapt als het ware in een gespreid bedje.

Kijk eens rond op deze website voor meer informatie of lees wat de CEO van Beyuna er over te zeggen heeft.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: