Coins Currency Investment Insurance 128867

Een toenemend aantal werkenden bouwt zelf pensioen op, omdat ze voor zichzelf werken of omdat de pensioenregeling van de werkgever non-existent of karig is. In theorie is het simpel om zelf pensioen op te bouwen, maar de overheid doet er alles aan om het ingewikkeld en onaantrekkelijk te maken.

Het principe werkt als volgt. Je legt elke maand, jaar of wanneer het je maar uitkomt geld in op een geblokkeerde lijfrente- of pensioenrekening. Deze inleg is aftrekbaar van je inkomen. Het ingelegde geld wordt gespaard of – bij voorkeur – belegd. Als je stopt met werken, zet je het opgebouwde tegoed bij een bank of verzekeraar om in uitkeringen. Dat is dan je pensioen.

Maar je mag niet onbeperkt geld opzijzetten. Hoeveel je jaarlijks mag reserveren voor later wordt bepaald door de zogenaamde jaarruimte. Om de jaarruimte te berekenen, moet je een formule invullen. Let op: je kunt de volgende alinea ook meteen overslaan, de formule die volgt is namelijk een gedrocht. Komt-ie.

Neem je bruto-inkomen van vorig jaar. Trek daar de zogenaamde franchise van af. Dat is een bedrag in euro’s dat jaarlijks wordt aangepast. Dit jaar is de franchise 12.129 euro. Vermenigvuldig de uitkomst van deze som met 0,133 en je hebt de jaarruimte. Dat is de korte versie; in de lange versie moet je ook nog rekening houden met wat je eventueel elders al aan pensioen hebt opgebouwd en een eventuele oudedagsreserve in je eenmanszaak, maar daar zie ik hier maar even van af.

Dubbele belasting

Wat je in een kalenderjaar meer inlegt dan de jaarruimte is niet aftrekbaar. Maar de uitkeringen – je pensioen dus – zijn wel belast. Dat betekent dat het zaak is om niet meer in te leggen dan de jaarruimte, want anders betaal je twee keer belasting: over de inleg en over de uitkeringen. Dat betekent dat het beslist nodig is om elk jaar opnieuw de jaarruimte te berekenen. Om aan te geven hoe variabel de formule van de jaarruimte is: in 2010 kon je met een bruto-inkomen van 50.000 euro een bedrag van 6.535 euro aan lijfrentepremie aftrekken. Dit jaar is dat nog maar 5.037 euro, bijna een kwart minder.

Voor de jaarlijks veranderende formule van de jaarruimte ga je natuurlijk naar de bron, de Belastingdienst. Maar wat staat er begin september 2018 op de website van de Belastingdienst?

‘Een berekening maken voor 2018? Wij verwachten dat dit vanaf half september mogelijk is.’

Het is geen grap, het is menens. De Belastingdienst vindt het kennelijk niet nodig om tijdig te laten weten hoeveel pensioen je dit jaar mag opbouwen.

Gek genoeg hebben aanbieders als Brightpensioen en ZZP Pensioen al lang een rekentool online staan, net als het ook voor veel andere zaken handige berekenhet.nl.

Ik heb gratis advies voor de wetgever: kijk eens naar hoe andere landen de jaarruimte vaststellen. In Groot-Brittannië mag je als zzp’er je hele inkomen met een maximum van 40.000 pond inleggen. En in de VS maximaal 25 procent van je jaarinkomen. Lekker makkelijke, ronde getallen, iedereen met lagere school kan het sommetje maken.

Voor financieel adviseurs en fiscalisten is het heel plezierig dat bijna niemand zonder consult begrijpt hoe je als zelfstandige of als werknemer zelf pensioen opbouwt. Maar in het landsbelang kunnen de regels voor pensioenopbouw maar beter worden versimpeld. Wat een gedrocht, die jaarruimte.

Het artikel is uit Intermediair (auteur: Paul van der Kwast).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: