In 2016 werkte ongeveer 16% van de werknemers geregeld of gewoonlijk van thuis uit, een getal dat omhooggetrokken werd door werknemers met een diploma hoger onderwijs waarvan een vierde regelmatig thuiswerkt. Wil jij ook graag een job die je van thuis uit kunt doen? Dan heb je misschien interesse in de volgende functies.

Jobs in ICT
Niet alle jobs in de ICT zijn geschikt voor thuiswerk; zo moet een systeem- of netwerkbeheerder  – die het computernetwerk van het bedrijf beveiligt, storingen oplost en de gebruikers van het netwerk vooruithelpt – fysiek aanwezig zijn om zijn werk te kunnen doen. Maar andere jobs in de informatica zijn ideaal voor mensen die graag thuiswerken. Developers, programmeurs, ontwikkelaars en webdesigners die coderen, software op punt stellen en websites gebruiksvriendelijk maken, zijn typische thuiswerkers.

Jobs in finance
Iemand met een job in finance krijgt doorgaans veel mogelijkheden om van thuis uit te werken. Zo moeten business analisten, bijvoorbeeld, wel aanwezig zijn in hun kantoor om aan meetings deel te nemen of te rapporteren aan hun manager, maar gaan verder veelal zelfstandig te werk. En een zakenanalyse opstellen kan evengoed van de thuiscomputer. Ook business controllers, financieel adviseurs, accountants en managers van alle slag kunnen het zich permitteren af en toe thuis uit te werken.

Journalist, vertaler of copywriter
De wereld van de journalistiek en ander schrijf-, vertaal- en redactiewerk is bezaaid met freelancecontracten. Dit wil dan ook zeggen dat dit soort werk perfect vanuit een thuiskantoor kan gebeuren, ook voor schrijvers die in vast dienstverband werken.
De beroepen zijn je wellicht niet vreemd: een copywriter schrijft wervende reclameteksten die mensen moeten aanzetten om een product te kopen, beroep te doen op een dienst of een organisatie te steunen. Journalisten, vervolgens, verzamelen en analyseren nieuwswaardige gebeurtenissen en gieten hun observaties in vlotlezende teksten. En vertalers zetten teksten om van de ene naar de andere taal. Met uitzondering van congrestolken die on the spot aan simultaanvertaling moeten doen, kunnen deze laatsten ook perfect van thuis uit werken.

Grafisch vormgever, illustrator en tekenaar
Illustratoren, grafisch vormgevers en tekenaars zijn nog zo’n notoire thuiswerkers. Een illustrator staat in voor beeldmateriaal bij teksten, terwijl de ontwerpen van andere soorten tekenaars op zichzelf staan. Een technisch tekenaar, bijvoorbeeld, tekent technische plannen en schema’s uit voor de scheeps-, woning- of machinebouw. Een grafisch vormgever ontwerpt dan weer het design van drukwerk zoals visitekaartjes, flyers en boekcovers. Ook voor digitale producten zoals beeldmerken van websites, wordt een grafisch vormgever ingezet.

Lesgevers en leerkrachten
Leerkrachten van zowel het lagere, secundaire als hogere onderwijs moeten natuurlijk ter plekke zijn om de scholieren wegwijs te maken in hun vak, maar hun voorbereidende werk gebeurt meestal thuis. Sommige bijlesleerkrachten werken zelfs volledig van thuis uit. Om deze reden – en om de vele verlofdagen tijdens de schoolvakanties – staat het beroep van leerkracht bekend om de goede werk-privébalans.

Academisch onderzoeker 
Als je als student uitzonderlijke resultaten behaalde, maak je kans om een academische carrière uit te bouwen en mogelijks ooit de professorstitel in de wacht te slepen. Maar de academische wereld is niet voor iedereen weggelegd: zo gaan de onderzoekers onder een veeleisende publicatiedrang gebukt en zorgt de zoektocht naar onderzoeksfinanciering voor veel stress. Diegenen die echter houden van een uitdagend beroep met veel flexibiliteit en mogelijkheden tot telewerk, zullen zich zeker thuis voelen in de academische wereld.

PR-medewerker
Een pr-adviseur staat in voor de communicatie van het bedrijf met de buitenwereld, en dan vooral met de media. Zo bepaalt de pr-adviseur de manier waarop de organisatie naar buiten komt met nieuwigheden door persberichten te schrijven, persconferenties op poten te zetten, journalisten te contacteren en advies te geven over communicatie met pers en publiek. De PR van een bedrijf wordt steeds vaker uitbesteed aan een gespecialiseerd bureau of freelancer, maar zelfs in-house pr-medewerkers zijn niet vreemd aan het occasioneel dagje thuiswerk.

 

Gelukkig zijn er veel banen in loondienst waar je van huis uit kunt werken. Want flexibiliteit in je werk is zeer waardevol. Toch blijven er altijd aspecten aan loondienst die niet zo fijn zijn. Je baas bepaalt nog steeds wat je moet doen. En vaak ook wanneer en hoe! En als zelfstandige aan de slag gaan of een bedrijf starten heeft ook heel wat nadelen.

Mocht je op zoek zijn naar een alternatief, kijk dan eens rond op deze website. Zelf heb ik altijd in loondienst gewerkt. Vorig jaar ben ik met X-ense begonnen. Met succes en met heel veel plezier! Als zelfstandige bepaal je alles zelf, dus flexibiliteit genoeg! Hier kan ik echter met iedereen samenwerken en dat is ook erg fijn. En je leert heel veel van elkaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: