De overheid wil dat we langer doorwerken, en dat gebeurt ook, maar duidelijker is het er niet op geworden. Vanaf 1 januari 2018 moeten ouderen van de minister van Financiën tot hun 68ste – de pensioenrichtleeftijd – doorsparen voor een volledig pensioen. De minister van Sociale Zaken kent op 1 januari 2018 echter al AOW toe aan mensen die 66 worden.

De pensioenfondsen laten het pensioen meestal toch ingaan zodra mensen AOW krijgen. Wat de gepensioneerde precies misloopt omdat er geen volledig pensioen wordt opgebouwd, is moeilijk te berekenen, zegt Jaap Harmsen, directeur van adviesbureau Pensioen Perspectief.

,,Dat hangt heel erg af van de regeling die je hebt en hoe hoog je salaris is. Maar het is wel een nadeel.” Harmsen wijst erop dat dit nadeel structureel is. Volgens een woordvoerder van de Pensioenfederatie is het verschil in euro’s echter ‘verwaarloosbaar’.

Uitgesmeerd

Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat er geen volledig pensioen wordt opgebouwd. Als je eerder met pensioen gaat dan waarop is gerekend en waarvoor is betaald, dan krijg je een lagere uitkering.

Lees hier het volledige artikel in Topics!

 Snap jij het nog? Als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, dan krijg je dus AOW. Op welke leeftijd dat is, is voor iedereen anders. En die leeftijd wordt steeds hoger! Voor mij persoonlijk is het in 3 stappen verhoogd naar 67 jaar en 3 maanden. Maar aangezien ik dat nog niet ben, zal het nog wel een paar keer verhoogd worden. Vorige week hoorde ik een hoogleraar vertellen dat de AOW-leeftijd waarschijnlijk wel naar 80 jaar gaat. Toen Drees de AOW invoerde, werd de gemiddelde werknemer slechts 66 jaar, dus was de uitkeringsduur slechts 1 jaar.

Pensioenfondsen rekenen met geheel andere leeftijdsgrenzen. Zij kunnen niet steeds hun systemen aanpassen aan de grillen van de politiek. Het pensioenfonds kan eerder uitkeren, dus bijvoorbeeld al als je 63 jaar wordt. Dan kun je wel stoppen met werken, maar je hebt nog geen AOW, dus erg weinig inkomen. Of, en dat komt natuurlijk veel meer voor, je werkt door tot je AOW-leeftijd. Maar welke leeftijd is dat voor jou? 68? 70? 80? Wie het weet, mag het zeggen! En hoeveel zit er dan in de pot bij jouw pensioenfonds? Hoeveel heb je opgebouwd? Wat een onzekerheden!

Wil je weten hoe wij dat bij X-ense opgelost hebben? Wij zorgen er voor dat we (overerfbaar) residueel inkomen opbouwen. Vergelijk het met royalty’s die schrijvers van boeken en songteksten opbouwen. Lees hier hoe wij dat doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: