Meer vrouwen is beter

Onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) lieten groepen vrijwilligers moeilijke problemen oplossen. De groepen die het best scoorden, hadden drie dingen gemeen: de groeps­leden vertoonden meer empathie voor elkaar, gunden elkaar allemaal ongeveer evenveel tijd én bevatten meer vrouwen dan de minder succesvolle groepen.

Of dat nu was omdat vrouwen empathischer zijn dan mannen of omdat ze een ander perspectief boden, weten we niet. Wel duidelijk is dat sociale verbondenheid essentieel is om tot succes te komen.

De beste groepen hadden geen leden met een uitzonderlijk hoog IQ en hadden als groep ook niet de hoogste totale IQ’s. Ze scoorden omdat de leden elkaar lieten scoren.

Superkippen

We dachten lang dat je succes bereikt door supersterren te kiezen en hen alle middelen en macht te geven. Maar het resultaat is agressie, disfunctie en verspilling. Evolutie­bioloog William Muir heeft een opmerkelijk experiment uitgevoerd met een groep gemiddelde kippen en een groep superkippen. De superkippen waren individueel zeer productief. De gemiddelde groep deed het prima: mollig, gezond en een uitstekende productiviteit. En de supergroep? Op drie na waren ze daar allemaal dood – vermoord door de rest. De kippen die individueel productief waren, hadden dat succes alleen bereikt door de productiviteit van de rest te onder­drukken.

Doe aan Fika

In Zweden doen ze aan fika, een soort ‘samen weer op krachten komen’, waarbij mensen tijd doorbrengen in de koffiekamer voor een babbel. Ideeën komen niet van bedrijven, maar van mensen. En wat mensen motiveert, zijn de banden, de loyaliteit en het vertrouwen die ze onderling ontwikkelen. Het gaat om de mortel, niet alleen om de bakstenen.

Lees hier het oorspronkelijke artikel

Sociale verbondenheid is essentieel om tot succes te komen! We hebben geen superkippen nodig, maar mensen die kunnen samenwerken en elkaar wat gunnen. Het businessmodel van X-ense is daarop gebaseerd. We zijn individuen en zijn verantwoordelijk voor ons eigen succes, maar ons verdienmodel stimuleert het samenwerken en zorgt er voor dat we elkaar coachen en elkaar beter maken. Bezoek onze bedrijfspresentatie om te ontdekken of ons concept ook voor jou geschikt is.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: