Ian Schneider 66374 Unsplash

Van bankier naar communitybouwer: ‘Ik werd gedreven door een hoger doel’

Intermediair, 8 juni 2019

Photo by Ian Schneider on Unsplash

Jasper Wegman (49) was bijna een decennium lang bankier. Totdat zijn hart werd gestolen. Niet door een vrouw, maar door een continent. In Zuid-Amerika vond hij zingeving in sociale projecten en als oprichter van de stichting Che Amigo.

Na de lerarenopleiding economie startte Wegman bij de Rabobank. Hij kon er zijn ambitie om door te studeren verwezenlijken en startte als beleggingsadviseur. ‘Beleggen maakte in die tijd een enorme groei door. Dus het was interessant om daarbij te zijn.’ De internetbubbel van de late jaren negentig veranderde de beleggingsmarkt radicaal en Wegman, inmiddels werkzaam als managementconsultant bij Rabo Nederland, moest veel gesprekken voeren met de managementteams van lokale banken. ‘Ik gaf presentaties, workshops en trainingen. Ik moest de nieuwe strategie zien over te brengen.’

Je werkte negen jaar bij de Rabobank. Besloot je zomaar op een dag dat je daar weg wilde? 

‘Ik ben altijd wel maatschappelijk betrokken geweest. Deed tijdens mijn werk ook vrijwilligerswerk. Die interesse groeide in de tijd van de opkomst van Pim Fortuyn. Ik wilde meer bijdragen aan de samenleving. Inhoudelijk vond ik mijn werk bij de Rabobank nog interessant, maar mijn gevoel van zingeving, een echt purpose, ontbrak. Welk verschil maak ik eigenlijk? Voor wie doe ik het? En wie verdient hieraan? Dat soort vragen.’

Was het eng om een goede baan en een leaseauto op te geven?

‘Toen het vuur in mijn werk daalde, volgde ik mijn hart, nam ontslag en maakte een wereldreis van anderhalf jaar. Daarvan bleef ik zes maanden in Buenos Aires, om Spaans te leren en vrijwilligerswerk in een sloppenwijk te doen. Het was de beste beslissing in mijn leven. Dus nee, niet eng en die leaseauto heb je niet nodig. In Buenos Aires wist ik het zeker: ik wilde me nog verder ontwikkelen als coach, trainer, facilitator van veranderingen, en besloot daarnaast een stichting op te richten voor sociale projecten in Argentinië. Concreet iets bijdragen. De start van stichting Che Amigo was een feit.’

Wat vond je het moeilijkst van je switch?

‘In Nederland begon ik in vaste dienst als leiderschapstrainer/coach. Dat ging me makkelijk af. In mijn vrije tijd bouwde ik de stichting op: een bestuur vormen, beleidsplan maken, een website maken, vrijwilligers werven, goede projecten in Argentinië zoeken en opstarten, fondsen werven. In die eerste jaren was dat mijn leven, het ging vanzelf. Ik werd gedreven door een hoger doel. Ik moest en zou een goede stichting neerzetten. Maar als ik terugkijk was het keihard werken met nooit rust. Ik was er dag en nacht mee bezig.’ 

Moest je bijscholen om dat te doen?

‘De belangrijkste scholing is het leven zelf. Leren door te doen, fouten te maken, vallen en opstaan. Natuurlijk heb ik ook veel cursussen gevolgd, zoals de academie voor coaching, systemisch werken, familieopstellingen en deep democracy. Ook heb ik leren mediteren voor mijn innerlijke rust. Echt nodig dus voor een goede balans.’

Wat was Che Amigo’s eerste project? 

‘In het Noorden van Argentinië, in het Andesgebergte, konden de kinderen uit de bergdorpjes enkel naar de basisschool. Che Amigo ondersteunde financieel de bouw van de eerste middelbare school, inclusief slaapvertrekken en sportveld. Door de school is de hele community in beweging gekomen. Er gaan nu jaarlijks 150 kinderen naartoe en de eerste afgestudeerden kunnen naar de universiteit. 

‘Mijn eerste ontmoeting met de inspirator van het project, Padre Chifri – een jonge priester die helaas op 44-jarige leeftijd is overleden – zal ik nooit vergeten. We zaten op 3.000 meter hoogte, heldere blauwe lucht, en ik sprak met hem over zijn droom. Hij was verlamd na een ongeluk in de bergen. Maar zijn ogen straalden en hij leek vastbesloten: ‘Wij gaan deze community met 6.000 mensen meer kansen geven.’ Ik was verkocht en besloot op dat moment hem te ondersteunen.’ 

Jasper Wegman (49) was bijna een decennium lang bankier. Totdat zijn hart werd gestolen. Niet door een vrouw, maar door een continent. In Zuid-Amerika vond hij zingeving in sociale projecten en als oprichter van de stichting Che Amigo.

Naast de stichting werk je onder meer als leiderschapscoach. Waar ligt het zwaartepunt van je activiteiten? 

‘In de afgelopen twaalf jaar is de stichting doorontwikkeld. We hebben het programma Leiderschap in mijn Community (waarover Wegman een gelijknamig boek schreef, red.), waarbij we lokale mensen opleiden – train de trainer – om dit programma weer door te geven aan jongeren in kwetsbare communities. Precies een jaar geleden keerde ik terug na twee jaar Colombia. Ik wil nu in Nederland blijven om mijn kennis te gebruiken en door te geven. 

‘Voor de stichting ga ik jongere mensen opleiden en als organisatiecoach/facilitator/spreker ga ik projecten begeleiden en inspiratiesessies geven. Het gaat daarbij altijd om persoonlijk leiderschap. Zit je op de juiste plek? Benut je jouw talent? Voor iedereen is dat anders.’

Heb je nu de ideale carrièrebalans gevonden?

‘Dat is de ultieme leiderschapsvraag. Gebruik je nog steeds je talent? Ben je van waarde? En heb je nog passie? De uitdaging voor mij is in welke vorm en welke plek ik het best tot mijn recht kom. Dat was in de afgelopen jaren als zelfstandig adviseur, maar ik merkte dat dit me ging beperken. Te gefragmenteerd. Toevallig ga ik per 1 september weer in vaste dienst bij Emma, experts voor media en maatschappij. We doen complexe projecten in de publieke sector. 

‘Mijn verantwoordelijkheid is om meer draagvlak binnen de verschillende belangengroepen te realiseren. Communityvorming voor een effectievere samenwerking. Hier komen al mijn ervaringen, talenten en dromen van de afgelopen twaalf jaar samen.’

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: