Simon Rae 438771 Unsplash

Diekstra stuit in China op het begrip wu wei, en begrijpt meteen dat dit een vol en druk hoofd enorm helpt.Uit de krant van 29 januari 2019

Tijdens een koffiepauze in een cursus die ik in China gaf, had ik onlangs een opmerkelijk gesprek met een van de deelnemers, een professor in de filosofie van de Tao aan de universiteit van Chongqing. Op een gegeven moment hadden we het over iemand die we beiden kennen van een eerdere cursus. Maar we konden niet zo gauw op diens naam komen. ,,Oké, laat maar”, heb ik op een gegeven moment gezegd en ben opgestaan om nog tweede koppen koffie te halen. Maar ik was nog niet weg of ik wist het en draaide me om: ,,ik weet het weer, Jason.” Toen ik even later met koffie terugkwam, zei hij: ,,Dat was wu wei.” Ik moet hem vreemd hebben aangekeken. Zo van ‘waar heb je het over?’ De uitleg die hij vervolgens gaf, is diep in mijn geheugen gegraveerd.

,,Toen jij je zojuist inspande om de naam te vinden, lukte dat niet. Hoe meer je je inspande, hoe verder die naam uit je bewustzijn leek weg te glippen. Maar toen je stopte met nadenken, je geest als het ware leegmaakte, schoot die naam je vrijwel meteen te binnen. Wu wei staat voor het principe van de leegte. Om iets te kunnen vullen moet het eerst leeg worden gemaakt. Om iets te laten gebeuren, moet je vaak juist niets doen. Dat is ook de reden waarom mediteren zo gunstig is. Je maakt je als het ware innerlijk leeg, waardoor gedachten of ideeën die tot dan toe geen kans hebben gekregen plotseling de ruimte krijgen zich te melden.”

En toen haalde hij uit zijn tas de Tao-Te-Ching, het duizenden jaren oude taoïstische spreukenboek, en las daaruit deze zin voor: uit klei worden potten gevormd, maar de bruikbaarheid van het vaatwerk berust op zijn leegte. Oftewel, de bruikbaarheid en daarmee de gezondheid van onze geest berust op de mate waarin we deze regelmatig leeg weten te maken van lopende gedachten, ideeën, plannen. Hoezeer de taoïsten van het eerste uur daarin gelijk hebben gehad, bewijst hedendaags neuropsychologisch onderzoek. Om goed te functioneren blijkt ons brein regelmatig leegtes, pauzes, nodig te hebben. Een creatief hoofd is een leeg hoofd, of wordt daar door opgestart.

Het artikel is van René Diekstra (uit het Algemeen Dagblad van januari 2019)

Photo by Simon Rae on Unsplash

Reageren? rene.diekstra@persgroep.nl

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: