De economie draait op volle toeren. De werkloosheid daalt snel en links en rechts is al weer sprake van krapte op de arbeidsmarkt. Normaalgesproken gaan de lonen dan flink stijgen, maar dat gebeurt nu niet. Hoe kan dat nou?

Lees hier de 7 belangrijkste oorzaken:

1. Bonden kunnen geen loonsverhoging meer afdwingen

‘Gansch het raderwerk staat stil als uw machtigen arm het wil’. Die woorden van socialistisch voorman Pieter Jelles Troelstra in 1903 markeerden de groeiende macht van de vakbeweging. Met stakingen werden loonsverhogingen en verbetering van de arbeidsomstandigheden afgedwongen. Een praktijk die nu ver te zoeken is. De bonden zien het aantal leden gestaag dalen en kunnen steeds moeilijker een vuist maken tegen de werkgevers.

2. Goedkope flexwerkers zetten rem op loonstijging

De voortgaande flexibilisering helpt ook al niet. Werkgevers kiezen gemakkelijker voor een zzp’er. Die zijn nauwelijks georganiseerd en hebben al helemaal weinig macht om over tarieven te onderhandelen. ,,De macht van de factor arbeid is afgenomen’’, constateerde Job Swank directeur bij De Nederlandsche Bank daar al over.

3. Internet laat banen verdwijnen

Een andere bedreiging is de voortgaande automatisering.

Lees verder.

De arbeidsmarkt is behoorlijk in beweging. De werkgever-werknemer-relatie en vaste contracten zijn achterhaald. De nieuwe economie gaat er heel anders uitzien. Heeft u dat in de gaten? Bent u voorbereid?

X-ense is wel voorbereid op de toekomst! Werken als zelfstandige binnen een community van gelijkgestemden. Een kant en klaar concept waar iedereen zo gebruik van kan maken. Mits je onze waarden en visie deelt. Wil je daar meer over weten, neem dan contact met ons op. Er zijn veel manieren om te onderzoeken of het bij u past. U mag het zelf invullen.

Meer over onze bedrijfspresentatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: