Een wereldprimeur bij de vestiging van multinational ABB in Ede. Daar staan sinds gisteren drie robots aan de lopende band die samen één product maken.

Tweearmige robots die samenwerken en elkaar seintjes geven aan de lopende band. Dat is wereldwijd nog nooit vertoond, aldus directrice Hielkje Reindersma. Voor de zekerheid hadden ze het nog even nagekeken. ABB, een Zweeds-Zwitserse multinational met ruim 130.000 werknemers over heel de wereld, heeft in Ede een vestiging waar onder meer hollewanddozen gemaakt worden. Dit zijn de dozen die achter een stopcontact verstopt zitten in de wand.

Bij de oude werkwijze stond er één robot bij elke productielijn. Die robot verrichtte een handeling, waarna het product op de andere lijn werd gezet voor een nieuwe bewerking. In totaal ging het product over drie lijnen voor het gereed was. ,,Dat moet anders kunnen, dachten we. Want we hadden verschillende productielijnen en die moesten allemaal mee in het tempo van de langzaamste”, zegt René Wienholts, project engineer bij ABB.

Veilig

Dat is anders bij de drie twee- armige robots die nu naast elkaar de hollewanddozen fabriceren. Wienholts: ,,Ieder heeft zijn eigen taak, je ziet hoe ze de dozen omdraaien en bewerken en aan elkaar doorgeven. Ze geven elkaar ook een seintje wanneer de volgende robot verder kan met de taak.” Op die manier vinden er meerdere handelingen tegelijk op de lopende band plaats in plaats van één. Dat is winst, in tijd en geld.

Lees hier het volledige artikel.

De technologie ontwikkelt zich zo verschrikkelijk snel. Je kunt het niet bij houden. Elke dag staat er wel een artikel in de krant over robotisering. Zelfdenkende robots, zelfrijdende auto’s, samenwerkende robots, enz. Volgens een hoogleraar hebben we de eerste robot als CEO van een groot bedrijf. Je kunt het je nauwelijks voorstellen. Toch is het zo. En het is niet tegen te houden! Ondanks allerlei ethische discussies.

Dat deze ontwikkeling ten koste gaat van banen, lijkt logisch. Uiteraard zullen er ook nieuwe banen ontstaan, maar per saldo zullen er heel veel banen door robots worden ingevuld. Is dat een horror scenario? Dat hoeft niet per se zo te zijn. Je moet wel alert blijven. Heb je nu nog een baan? Houd er dan rekening mee, dat je die kwijt raakt. En zorg op tijd voor een alternatief.

Volgens diezelfde hoogleraar gaan we naar een samenleving waarbij mensen elkaar vinden in gemeenschappelijke kernwaarden, zij gaan community’s vormen (netwerken), en gaan samen werken op basis van gelijkwaardigheid en zelfstandigheid. Zo doen wij dat al bij X-ense. Onze kernwaarden: gezondheid, autonomie, gelijkwaardigheid! We zijn voorbereid op de toekomst! Lees hier meer over onze aanpak.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

UA-47815322-3
%d bloggers like this: